Dieta

DIETA BEZGLUTENOWA I NIEALERGIZUJĄCA DLA PACJENTÓW PO LECZENIU ONKOLOGICZNYM

Dieta bezglutenowa i niealergizująca regeneruje uszkodzenia śluzówkę, odtwarza kosmki jelitowe, usprawnia proces trawienia i wzmacnia układ odporności. Dietę należy stosować do momentu ustąpienia wzdęć, kolek jelitowych, biegunek lub zaparć. W leczeniu onkologicznym stosuje się dietę przez dłuższy czas.

Z pożywienia eliminujemy: mleko słodkie, produkty zawierające gluten (biała mąka), żywność przetworzoną z chemicznymi dodatkami (konserwanty, substancje poprawiające smak i zapach), żywność puszkowaną, napoje gazowane z kolorantami, glutaminian sodu.

– Do diety wprowadzamy zboża bezglutenowe: kukurydzę, ryż, proso, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, makaron sojowy i ryżowy;

– Usuwamy z diety pszenicę, żyto, jęczmień i owies;

– Potrawy zagęszczamy mąką kukurydzianą lub ryżową, śmietaną;

– Wprowadzamy do diety rośliny strączkowe (poza soj?): fasolą, groch, soczewicą zieloną i czerwoną oraz nasiona słonecznika, dyni, sezamu, orzechy, migdały;

– Jadamy ziemniaki w mundurkach (kiełkujące obieramy), warzywa zielone i żółte z dużą ilością beta-karotenu i chlorofilu: kapustę, sałatę, marchew, seler, pietruszkę, rzepę, buraki, por, cebulę, czosnek, rzodkiewki, dynię, kalarepę, jarmuż, szpinak, rzeżuchę, szczypior, pomidory bez skórki i pestek, kalafior, brokuły. Warzywa spożywamy w postaci gotowanej na parze lub smażone krótko na oliwie z dodatkiem przypraw. Gdy wystąpią trudności w trawieniu dużej ilości warzyw, przygotowujemy układ pokarmowy do zmiany diety rozpoczynając od picia soków warzywnych rozcieńczonych wodą, następnie zjadamy sałatki z warzyw gotowanych, włączając stopniowo surówki;

– Stosujemy przyprawy: bazylię, tymianek, estragon, rozmaryn, szałwię, cząber, kurkumę, imbir, pieprz cayenne, goździki, gorczycę, kminek, chili;

– Zupy gotujemy na wywarach warzywnych z dodatkiem masła lub na części z indyka z dodatkiem przypraw;

– Do smażenia używamy oliwy z oliwek, oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (nie z pierwszego tłoczenia), oleju lnianego jako dodatku do ugotowanych zup, kaszy czy surówek;

– Do smarowania używamy masła, zimą pijemy tran (od października do marca);

– Potrawy zakwaszamy cytryną lub octem jabłkowym;

– Jaja jemy 2-3 razy w tygodniu;

– Słodzimy fruktozą lub miodem;

– Do diety wprowadzamy: mięso indyka, królika, cielęcinę i ryby słodkowodne;

– Owoce niealergizujące: jabłka (pieczone lub gotowane), maliny, jagody, agrest, wiśnie, śliwki, morele oraz bazowane na nich domowe kisiele;

– Pijemy ciepłe napoje, herbatki ziołowo-owocowe, herbatkę tymiankowo-lukrecjowo-imbirową;

Dieta jest jednym z punktów programu oczyszczania i detoksykacji organizmu, którego celem jest przygotowanie organizmu do suplementacji odżywczej i wzmacniającej lub wspomagającej konwencjonalne leczenie.