Ogólne zasady żywienia

Ogólne zasady żywienia, które wpływają pozytywnie na proces zdrowienia

Najbardziej potrzebne składniki żywieniowe to przede wszystkim pełnowartościowe białko, wspomagające w walce z chorobą. Przede wszystkim polecane jest spożycie ryb, chudego mięsa, jaj oraz roślin strączkowych (jeśli organizm je toleruje). Można wzbogacać dietę o produkty mleczne.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Pomagają łagodzić stan zapalny oraz przeciwdziałają utracie masy ciała. Ich źródło, to rośliny ciemnozielonolistne (jarmuż, brokuły), orzechy i nasiona (np. siemie lniane, pestki słonecznika, sezam niełuskany, migdały) oraz oleje roślinne np. lniany i rzepakowy.

Pamiętajmy by zadbać w diecie o obecność dużej ilości nieprzetworzonych produktów roślinnych – warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych.

Napoje

Przede wszystkim woda, gdyż nie zawiera cukru i pomaga nawodnić organizm oraz oczyścić ciało z toksyn. Dodatkowo zalecane jest spożycie herbat ziołowych lub owocowych.

W przypadku takich nowotworów jak rak piersi lub jajnika, pacjentki mogą przybierać na wadze. Jeśli tak się dzieje, warto stosować dietę mniej energetyczną, ale koniecznie dobrze zbilansowaną.

Sól oraz ostre przyprawy (pieprz, chili) trzeba ograniczać ze względu na ryzyko uszkodzenia śluzówki żołądka oraz wystąpienie nadciśnienia tętniczego.

Koniec ze smażeniem. Potrawy najlepiej gotować, przygotowywać na parze lub piec bez tłuszczu.

Rezygnacja z używek. Bezwzględne zaprzestanie palenia tytoniu oraz picia alkoholu, który nie zawiera żadnych składników odżywczych, a jest dodatkowo wysokokaloryczny.